-
Toepassing
Naast de gebruikelijke vorm van ramen, zoals glas-in-lood het meest bekend is geworden, kent deze kunstvorm andere toepassingsmogelijkheden.
>> -
Wanddecoratie
Glasobjecten hebben een bredere toepassingsmogelijkheid dan door de regel gedacht wordt. Afhankelijk van de gebruikte glassoort kun je de glasobjecten als wanddecoratie gebruiken. Ik schilder met glas en je kunt de objecten dan ook zien als een schilderij.
<< >> -
Raampanelen
Naast inbouwramen is het heel goed mogelijk losse panelen voor het raam te plaatsen. Panelen kunnen worden opgehangen, simpel geschroefd in het kozijn, of los in de vensterbank staan. Op deze manier is mogelijk zelfs met een klein eenvoudig paneel het raam een eigen identiteit te geven.
<< -
Tuindecoratie
Ook is het heel fraai je tuin met een of meerdere werkstukken aan te kleden. De lichtinval op en door het glas en het spelen van de zon, vaak gecombineerd met regendruppels, geven je tuin een bijzondere sfeer. Daarbij maakt het ook in de winter je tuin kleurrijk. Het gebruikte materiaal is uiterst weerbestendig en verkleurt dus niet.
<< -
Dubbel glas
Het is heel goed mogelijk een raampaneel in dubbel glas in te bouwen. Je krijgt dan 3 lagen glas. De isolatie blijft zo gegarandeerd terwijl je toch de authentieke stijl van een huis kunt herstellen. Ook in moderne huizen kan een glas-in-lood raam heel fraai zijn en daarbij onderscheid je je huis van die van anderen in de buurt.
<< -
Grafdecoratie
Het komt steeds vaker voor bij het graf van een dierbare een glasobject te plaatsen. Je kunt hierbij denken aan een voorstelling van iets dat de overledene dierbaar was, zoals een afbeelding van een hobby of het beroep of een specifiek symbool.
<<
-
Opdracht
Wanneer je zelf een idee hebt voor een glasobject of een raam of paneel wilt laten maken, kun je contact opnemen. Ik werk ook in opdracht en je kunt je eigen ontwerp laten maken in de door jouw gewenste afmetingen, kleuren en soorten glas. Zo ben je altijd verzekerd van een uniek werkstuk en krijg je precies wat je wilt hebben. Het is ook mogelijk om in overleg een toepassing te vinden en een ontwerp te maken. Wat we samen bedenken zal uiteindelijk precies beantwoorden aan het gestelde doel.
-
Gebruikte techniek
Naast de traditionele technieken als glas-in-lood en de tiffany techniek gebruik ik glasfusing in mijn werk. Glasfusing is een techniek waarbij glas wordt gesmolten en samengevoegd in de glasoven. Door het samensmelten wordt een duurzame verbinding tussen de diverse glasonderdelen tot stand gebracht. Het zo ontstane glasobject kan eventueel in een volgende behandeling worden vervormd. Ik gebruik bij glasfusing vaak smeedijzer of roestvrij staal (RVS) als verbindingsmateriaal. Zo ontstaan mijn objecten.
>> -
Glas in lood
Bij het traditionele Glas in Lood worden alle afzonderlijke stukjes glas in lood gevat om samen een geheel te vormen. Dit geheel kan worden gekit om waterdicht te maken. Ook kan een glas in lood raam in dubbel glas worden gezet. Voor grotere ramen wordt vaak staallood gebruikt om het geheel te verstevigen.
Tiffany
Naast glas in lood is er de Tiffany-techniek. Hierbij wordt elk stukje glas omwikkeld met koperfolie en vervolgens worden de diverse stukjes aan elkaar gesoldeerd. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt om zeer gedetailleerd te werken.
Overige techniek
Ik gebruik in mijn werk bovenstaande technieken, al dan niet gecombineerd in een werkstuk. Daarnaast maak ik in mijn werk gebruik van andere methodes en materialen. Dit om mijn werk een eigen uitstraling te geven.
-
Tiffany
Naast glas in lood is er de Tiffany-techniek. Hierbij wordt elk stukje glas omwikkeld met koperfolie en vervolgens worden de diverse stukjes aan elkaar gesoldeerd. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt om zeer gedetailleerd te werken.
<< >> -
Overige techniek en materialen
Ik gebruik in mijn werk bovenstaande technieken, al dan niet gecombineerd in een werkstuk. Daarnaast maak ik in mijn werk gebruik van andere methodes en materialen. Dit om mijn werk een eigen uitstraling te geven.
<<
-
Zelfportret 1
Carla Boschman, glazenier en lichtschilder. Geïnspireerd door de natuur en de voortdurend veranderende en transformerende effecten van licht, uit zij zich in glas. Daarbij laat zij zich leiden door innerlijke drijfveren om datgene weer te geven wat niet in woorden is te vatten. De eeuwige bewegingen van licht en de daarmee samenhangende wisselende stemmingen komen in haar werk tot leven. Zij “schildert” met glas en haar lichtbeelden en -schilderijen kenmerken zich in veelzijdigheid, zowel in de gebruikte vormen als in het kleurgebruik.
>>
Regelmatig wordt het werk geëxposeerd in openbare gebouwen. Daarnaast is zij in de zomer te vinden op diverse kunstmarkten in het land. -
Zelfportret 2
Gedreven door nieuwsgierigheid probeert zij de beperkingen van het weerbarstige glas voortdurend te overstijgen. Daarbij schuwt zij niet andere materialen te gebruiken in combinatie met het glas. In veel objecten vormt staal haar leidraad en zo ontstaat een nieuwe kunstvorm. De toepassingsmogelijkheden van haar objecten zijn talrijk. Haar werk toont het natuurlijke materiaal in al zijn aspecten en rijkdom aan kleur. Maar ook haar van nature aanwezige ingetogenheid komt erin tot uiting. In de objecten is de spanning tussen deze uitersten voelbaar en inspireert tot een zoektocht naar meer. Zelf zegt ze hierover: “Een goed kunstwerk roept een verlangen op naar iets dat daarin niet is afgebeeld. Een verlangen naar iets dat niet in het kunstwerk zichtbaar is, maar waarvan het vermoeden ervan wordt aangeroepen bij het zien van het werk. Wanneer alles zichtbaar is en in het werk geen vermoeden naar meer, een verlangen naar meer, wordt opgeroepen, is het werkstuk begrensd.
<< >> -
Zelfportret 3
Voor mij is een goed kunstwerk een stuk waarin een verlangen naar een andere wereld wordt aangeroepen, een stuk dat niet af is, geen grenzen heeft. Door dit verlangen kom je op een hoger niveau, stijg je op, zie je door een roze wolk, wordt je hevig verliefd. Het is dit soort verlangen dat bij je wordt aangewakkerd om het pad van de bewustzijnsontwikkeling te gaan, het vermoeden dat er meer is. Een verlangen dat de grenzen van je wereld weg haalt en je uitnodigt er achter te duiken om te zien wat daar is. Dan is kunst echt inspirerend”.Dat wat achter het werk verborgen is, wat niet zichtbaar is, is de essentie van haar werk. Voor haarzelf is het werken met glas een ontdekkingstocht naar rust, verdieping en geestelijke rijkdom.
<<
-
Links
Hier vind je enkele links die zeker de moeite waard zijn eens te bekijken
>> -
Hugo Boschman
www.hugoboschman.nl Hugo maakt zeer speciale foto's, verhalen ,gedichten en andere overdenksels. Wil je bijzondere foto's zien en stof tot nadenken dan moet je beslist hier eens kijken.
<< >> -
Centrum Berkana
www.berkana.nl Berkana is een centrum voor bewustwording, spiritualiteit en mystiek van Paul en Lieneke Boschman. Wanneer je overweegt aan je eigen groeite gaan werken ga dan eens op deze site kijken. Je vindt er alle ingredienten voor je innerlijke ontwikkeling.
<< -
Silvo Boschman
(members.home.nl/silvoboschman/) Silvo is kunstschilder en maakt hele mooie schilderijen. Je huis krijgt een extra dimensie met een schilderij van Silvo.
<< -
De rijdende smid
www.smederij.com Samen met deze smid maak ik tuinbeelden. Hij verzorgt het smeedijzer en ik het glas daarvoor. Je kunt bij hem voor al je smeedijzer terecht. Kijk maar eens op zijn site.
<<